Viktigt att tänka på regler när du säljer online

Det är viktigt att veta om vilken typ av information du måste ha på din hemsida för att kunna bedriva webbhandel. Att det finns lagar som styr e-handel online kommer säkert inte som en överraskning, men betänk att du faktiskt också visar Google hur seriös du är med informationen som finns på din hemsida.

E-handelslagen och lagen om distansavtal ska du ha koll på såväl som lagen utanför affärslokaler. Något som kommer att bli mycket viktigt är hur du hanterar den information som besökare kan dela med dig. Det är viktigt att du talar om för besökare hur du hanterar de uppgifter du samlar in till exempel med kakor. Om du inte har denna information kommer din webbutik inte att ses som ärlig och seriös och det kan påverka huruvida den ges som förslag i sökresultat.

Vilken information måste du ge?

För att du ska kunna sälja online måste du har kontaktuppgifter på hemsidan. Det ska också vara tydligt vad det du säljer kostar. Utöver detta ska du informera om ångerrätt som i Sverige är lagstadgad.

Tänk också på att du måste bekräfta att den som köper från dig är en myndig person. Om inte ska det finnas samtycke från en förälder eller förmyndare.

Annan information att ta med är:

  • Hur det går att lösa tvister via Allmänna reklamationsnämnden eller liknande nämnd.
  • Länk till EU-kommissionens plattform för tvistlösning.

Det kan verka lite besvärligt med alla regler för vad som måste framgå i din webbutik men det är väl värt att lägga tid på detta. När du utformar information på ett lättbegripligt sätt är det faktiskt en fördel och något som kan påverka din marknadsföring online på ett positivt sätt.

Related Posts


Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen och för vår marknadsföring. (Läs mer)
Villkor | Kontakt