dropshipping

Hur lyckas du med dropshipping?

Om du tänker ge dig på dropshipping är det mycket att tänka på. Det här är en spännande form av handel som har funnits länge. Den har blivit särskilt populärt med dropship i och med att folk är så vana vid att handla online.

När du säljer saker som du i grund och botten köper från ett annat företag utan att behöva lagra hos dig är du fri att sälja över hela planeten. Det öppnar upp för många fina möjligheter men kräver förstås också att du har tänkt igenom din marknadsföringsstrategi för droppshopping i Sverige eller internationellt.

Låt oss ta en titt på punkterna som du bör vara väl insatt i för att lyckas med dropshipping.

Vad är dropshipping?

Till att börja med bör du verkligen vara helt införstådd med vad dropship innebär. Det finns gott om dropshipping företag i Sverige och affärsidéen går ut på att vara en form av mellanhand mellan kund och företag som säljer en viss produkt.

Processen ser ut enligt följande:

  1. Du marknadsför en produkt i din webbutik.
  2. Du säljer produkten och får in pengarna för den via din butik.
  3. Du beställer produkten från det företag som du valt att samarbeta med.
  4. Företaget som säljer dig produkten skickar den direkt till din kund.

Den här processen är vanligt förekommande på sajter som Ebay och Aliexpress. Det är inte sällan så att produkter tillverkas i Asien och att de sedan skickas till slutadress i andra länder. Dropship i Sverige behöver alltså inte betyda att du säljer produkter som finns på ett svenskt företags lager.

Tvärtom är det ofta så att dropshipping i Sverige lönar sig särskilt bra då produkterna tillverkas billigare och finns på lager i länder som Kina och Indien.

dropshipping Sverige

Börja med att välja rätt produkt

För att du ska lyckas med dropshipping är det verkligen viktigt att du väljer en produkt som du tror på. Det kommer att märkas i din marknadsföring hur stor kunskap du har om produkten och om du brinner för den.

Det blir mycket lättare att sälja saker som du själv tycker är prisvärda och användbara. Det här gäller ju alltid när du ska bli återförsäljare på nätet. Det är viktigt att komma ihåg att det är lättare att lyckas med all form av försäljning och marknadsföring då du väljer en vara som du verkligen tror på.

Ett pålitligt företag att köpa varor från

Nästa sak som du måste betänka är vem du kommer att köpa varor och dropshippa från. Det kan finnas fördelar med att jobba med lokala företag som ser meningen med att nå fler kunder via din webbshop. Det gäller att hitta ett samarbete som känns tryggt.

Det är ju så att du kommer att fungera som en form av representant för företagets varor och de för din verksamhet. Då är det viktigt att det företag du köper från känner att du är en trygg person att jobba med och att du kan lita på att de kommer att leverera.

dropship

Det är alltid lite svårare att få till samma typ av tryggt samarbete med ett företag i ett annat land och det är välkänt att kommunikation med kineser med bristfällig engelska kräver en hel del tålamod och kunskap.

Men du kan ju ta en titt på vad andra internationella dropshipping verksamheter säljer och se om du också kan använda samma fabrik för din dropship i Sverige. Saker som du måste komma överens med företaget som du köper varor för att dropshippa är:

  • Kostnader för paket. Om det blir paket av olika storlek får ni kanske sätta ett fast pris och se det som att det jämnar ut sig över tid.
  • Du måste kunna tala om för dina kunder hur lång tid det kommer att ta att få varan de köper i din webbutik.
  • Det är idag inte alls svårt att hålla koll på paket med tracking number men tänk på att du behöver en process för att ge dessa nummer till dina kunder så att de upplever tryggheten och inte behöver kontakta dig varje dag för att få veta hur det står till med leveransen.

Kom ihåg, om du först har fokus på vad du ska sälja så kan du sedan leta upp rätt leverantör. Det finns en annan väg att gå och det är att se på verksamheter som har fabrik och lager men som ännu inte har lyckats med sin försäljning online.

Du kan till exempel se på industriföretag som säljer delar och verktyg för industri och till privatpersoner. Just inom industrin råder det ofta brist på smarta lösningar för försäljning online och här kan du kliva in och erbjuda droppshipping över hela Sverige.

Kan du klara dropshipping helt utan lager?

Det är möjligt att jobba med drop shipping och vara helt utan lager. Men du får förstås räkna med att paket kan komma tillbaka direkt till dig och då gäller det att ha utrymme för detta. Det här kan du lösa med en överenskommelse med leverantören av dina produkter för vad som görs med returer.

Det går eventuellt att låta alla returer gå direkt till leverantör eller så kan du sköta detta några gånger per år manuellt. Se bara till att du har en väl fungerande plan för returer för att minska behovet av ett eget lager.

Idén med drop shipping är ju att du inte ska behöva ha något lager så beroende på vad du säljer borde det fungera fint med det utrymme som finns hemma hos dig om du har hemmakontor eller på ett vanligt kontor.

Kom ihåg att du kommer att vara kundtjänst

Saken med dropshipping är att du har kontakten med kunden. Här gäller det att du har en tydlig webbutik med all information som krävs. Om det uppstår frågor ska du också ha support såvida du inte avtalar med företaget som du köper varor av att ge denna support.

Nå ut till möjliga kunder

För att lyckas med dropshipping måste du vara duktig på din marknadsföring. Det börjar med en bra webbutik som har ett väl utformat underhåll. Kanske behöver du anlita en webbyrå för att hjälpa dig med att synas i sökresultaten.

Om du inte själv har tid och intresse för att bygga backlinks och utforma innehållet på din sajt för att sökmotorer ska gilla det är det lämpligt att köpa in länken. Du kan marknadsföra din webbshop på många olika sätt. SEO är bara en del.

Det är också viktigt att jobba med kontakten med kunderna. Beroende på vad du säljer kan det ju vara så att en kund kommer tillbaka många gånger om. Dessutom kan du använda dig av sociala medier och intressanta kampanjer för att nå ut till fler via de kunder du redan har.

Glöm inte bort att användarvänligheten i din webbutik är otroligt viktig. Både för att sälja när folk når den och för att lyckas bättre i sökresultaten. Se över hur snabbt sajten laddas och vad som kan göras för att få folk att stanna kvar lite längre.

Är dropshipping något för dig?

Dropshipping passar dig om du tycker om att sälja produkter som du har ett intresse för. Är du dessutom van vid att göra saker online blir det ännu roligare. Du måste inte ha lång erfarenhet av att bygga webbutik och driva den för att lyckas men det är klart att det går snabbare om du har tidigare IT-kunskaper.

Framförallt bör du tycka att det är roligt. Det kan ta lite tid att komma igång med och lyckas med dropshipping. Det blir många frågor på vägen om allt från betalningslösningar till hur du ska få din webbbutik att ranka högt på Google.

Om du tycker att de här frågorna är intressanta och roliga, oavsett om det är du själv eller en webbyrå som löser dem, kan dropship vara något för dig.

Här är en bra video om hur du kan komma igång med dropshipping:

Related Posts


Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen och för vår marknadsföring. (Läs mer)
Villkor | Kontakt